“It is more important to click with people than to click the shutter.” - Alfred Eisenstaedt

Next article
Previous article

Ce este si cum se completeaza corect formularul Model release

Atunci cand vorbim de incarcarea de imagini in platformele agentiilor de stock, imaginile care contin persoane pot fi incluse in doua categorii:

 • Comerciala (conținutul comercial poate fi utilizat pentru comercializarea, promovarea si publicitatea unui produs, serviciu sau afacere; poate fi folosit pe un panou publicitar, un site web, un blog, o brosura, un anunt Facebook sau chiar o reclama de televiziune)
 • Editoriala (continutul editorial nu poate fi utilizat pentru a vinde, promova sau monetiza o afacere, un produs sau un serviciu. Poate contine logo-uri, nume de afaceri si persoane recunoscute fara a fi nevoie de Model/Property release. Continutul editorial NU POATE fi folosit pentru a monetiza o afacere, dar poate fi folosit pentru stiri sau scopuri educationale).

Pentru ca o imagine sa fie aprobata in categoria Comerciala, trebuie sa fie completat si incarcat un formular intitulat Model Release, formular necesar pentru fiecare persoana recognoscibila in imagine.

Majoritatea agentiilor au cerinte tehnice aproximativ similare in ceea ce priveste upload-ul formularului Model release:

 • Sa fie JPEG
 • Sa nu depaseasca 3MB
 • Sa fie completat manual (cu pixul)

De ceva vreme exista si o aplicatie (disponibila atat in Google Play cat si in Apple Store) numita Easy release Pro cu ajutorul careia formularul Model release poate fi completat online, eliminandu-se astfel completarea manuala; aplicatia costa in acest moment 42.99 lei. Eu nu am folosit aceasta aplicatie dar am un feedback pozitiv de la persoanele care o folosesc.

Fiecare agentie are propriul formular Model release, ceea ce la prima vedere face dificila munca contributorilor (pentru fiecare persoana recognoscibila ar trebui sa fie completat cate un Model release specific fiecarei agentii). Vestea buna este aceea ca exista un Model release acceptat de majoritatea agentiilor cunoscute si anume cel al agentiei Getty Image. Folosesc acest formular de la Getty Image de mai mult de un an pentru o parte din agentiile cu care colaborez:

 • Shutterstock
 • Adobe stock
 • Dreamstime
 • Bigstock
 • Depositphotos
 • Alamy
 • 123RF

Aveti mai jos un Model release necompletat pe care-l puteti descarca si folosi pe viitor (click pe imagine pentru a o vizualiza la rezolutie mai mare -> click dreapta si Save as pentru a o descarca la rezolutia 1490x2048px, rezolutie suficienta pentru a se incadra in cerintele agentiilor de stock).

Din comentariile publice ale diversilor contributori reiese ca multe imagini sunt respinse din cauza faptului ca formularul Model release nu a fost completat corect; atasez mai jos un Model release completat (click pe imagine pentru a o vizualiza la rezolutie mai mare -> click dreapta si Save as pentru a o descarca la rezolutia 1490x2048px).

De retinut:

 • Formularul Model release se completeaza pentru fiecare persoana (model) care apare in imagine, de fiecare data cand se organizeaza o sedinta foto ce implica persoane;
 • In partea dreapta sus a formularului exista o caseta dedicata fotografiei persoanei (modelului); poate fi atasat orice tip de fotografie (nu neaparat din ziua sedintei foto), de preferat bust astfel incat persoana sa fie usor recognoscibila;
 • Data scrisa pe formularul Model release, atat in dreptul fotografului, persoanei (modelului) cat si al martorului, trebuie sa corespunda cu data sedintei foto;
 • Martorul mentionat pe formular poate fi orice persoana dintre celelalte participante la sedinta foto, mai putin fotograful (contributorul); martorul care semneaza trebuie sa fie obligatoriu o persoana care a participat la sedinta foto (a fost la fata locului).
 • Pentru imaginile de tip budoir/nud este necesar sa fie incarcata in platforma agentiei de stock inclusiv o copie de buletin a persoanei (modelului) din care sa reiasa ca are 21 ani impliniti (atentie: nu 18 ani ci 21 ani).

Cu exceptia agentiilor Getty Image si iStock (in cazul carora de fiecare data cand se incarca o imagine trebuie incarcat si formularul Model release care sa corespunda cu data sedintei foto), celelalte agentii accepta pentru aceeasi persoana formularul Model release incarcat initial. Insa trebuie atentie la grupele de varsta standard stabilite de agentii.

Atunci cand persoana mentionata in formularul incarcat initial va trece la urmatoarea grupa de varsta, va trebui incarcat pe platforma agentiei respective un nou formular Model release actualizat.

Exemplu: Persoana (modelul) are 29 ani la data sedintei foto, deci atunci cand se incarca formularul pe platforma agentiei acea persoana se incadreaza in grupa de varsta 18-29 ani; in momentul in care va implini 30 ani si va participa la alta sedinta foto va trebui completat un nou formular Model release corespunzator urmatoarei grupe de varsta indicata de agentia respectiva (30-40 ani, de exemplu). Grupele de varsta difera in functie de agentie.

 

Formularul Model release pentru minori

Asa cum spuneam mai sus, pe langa faptul ca formularul agentiei Getty Image este acceptat de majoritatea agentiilor de stock, un alt avantaj al acestuia este acela ca include si o rubrica dedicata minorilor. Agentia Shutterstock spre exemplu are un formular Model release separat pentru minori si e destul de complicat de completat comparativ cu cel de la Getty Image.

Mai jos aveti un Model release pentru minori completat (click pe imagine pentru a o vizualiza la rezolutie mai mare -> click dreapta si Save as pentru a o descarca la rezolutia 1490x2048px).

De retinut: formularul Model release pentru minori va fi semnat de catre parinte/tutore si nu de catre minor. Tot parintele/tutorele va completa cu numarul sau de telefon si cu adresa sa de email rubricile respective.

Nu uitati, fotografia de stock reprezinta o cursa pe termen mediu si lung, nu o metoda rapida de obtinere a veniturilor financiare.

 

Daca acest articol va este util, il puteti aprecia printr-o donatie prin intermediul Paypal (dan.rentea@yahoo.com) sau Revolut (0742558451).