“It is more important to click with people than to click the shutter.” - Alfred Eisenstaedt

Next article
Previous article

Review MIO MiVue 698 dual- camera video auto

Sunt inconjurat de camere video. Piata videografilor este in crestere, mai ales de cand si smartphone-urile incep sa atinga o calitate video destul de mare. Sa nu mai vorbim despre live-uri si gif-uri. Camerele video sunt acum peste tot: le vad montate pe biciclete, scutere, autoturisme si, de fiecare data, aceeasi intrebare imi revine in minte: e moft, trend sau necesitate?

Am optat pentru Mio MiVue 698 dual-camera, de la F64 pentru a-mi face o idee. Am ales acest model din mai multe motive:

·         Sunt familiarizat cu GPS-urile firmei Mio

·         E dotata cu camera inclusiv pentru luneta

·         Are unghiul mare de cuprindere (fiind apropiat de cel al unui obiectiv fisheye)

·         Multitudinea de functii suplimentare

Timp de o saptamana am testat camera si am adunat impresii:

1. Design si Interfata

Mio MiVue 698 are o camera frontala compacta, discreta, carcasa fiind din plastic negru mat, de calitate. Ecranul de 2,7 inch (fara touch-screen) are culori placute si luminozitatea foarte buna. Ventuza asigura o priza excelenta pe parbriz. In schimb, nu acelasi lucru pot spune despre banda dublu adeziva cu care se fixeaza de luneta camera din spate. Odata fixata, se desprinde foarte greu si banda adeziva devine inutilizabila. Ar fi fost ideal ca si aceasta camera sa vina cu ventuza.

Am refuzat sa citesc detaliat manualul de utilizare (care nu ofera multe informatii) pentru ca eram extrem de curios de usurinta navigarii prin meniu la prima vedere. Camera are 4 butoane laterale, ceea ce inseamna maxim 10 minute de acomodare cu meniul. Dupa prima zi de utilizare aveam deja senzatia ca o stiu dintotdeauna.

Pe partea frontala exista un buton portocaliu cu ajutorul caruia se porneste inregistrarea de urgenta (Emergency recording). Am descoperit astfel faptul ca filmuletele inregistrate in regim „Emergency” sunt stocate in foldere separate si nu sunt sterse odata ce cardul de memorie se umple. In partea de jos se afla slotul de card pentru Micro SD (acest model are un singur slot de card).

Ambele camere se alimenteaza prin cablu la bricheta masinii (incarcatorul fiind asemanator cu cele pentru telefoanele mobile), neavand astfel grija bateriilor.

2. Calitatea filmarii in conditii variate de lumina

Dimineata, seara si pe timp de noapte am filmat deplasarile pe care le-am facut cu masina pe parcursul unei saptamani. Camera frontala filmeaza la rezolutie maxima de 2304x1296p cu 30 fps, iar camera spate la 1080p cu 30 fps, unghiul de cuprindere pentru ambele fiind de 150 grade. Am bifat din meniu functia WDR (Wide Dynamic Range) astfel incat sa obtin maximul de la camera in conditii dificile de iluminare. Odata activat WDR-ul, sharp-ul devine un pic mai agresiv pentru a inregistra mai multe detalii.

Poti alege din meniu durata filmuletelor, respectiv: 1, 3 sau 5 minute. Dupa prima zi in care am mers pe varianta standard (1 minut) am modificat durata filmuletelor la 5 minute.

Filmare dimineata, avand soarele in fata:

Calitatea imaginii are de suferit atunci cand soarele este in fata, imediat insa ce situatia se schimba si lumina vine din lateral sau din spate (min. 1:38), calitatea imaginii se schimba vizibil in bine. Mai jos un filmulet in care se pot observa diferentele de calitate a imaginii, precum si cum functioneaza balansul de alb in conditii diferite de iluminare.

Filmare in timpul zilei, cu trecere de la o zona intunecata la o zona intens luminata:

Am profitat de parcarea subterana de la Cora pentru a verifica trecerea de la lumina relativ slaba din parcare, la lumina puternica a soarelui din ziua respectiva. N-am facut niciun fel de ajustari pentru a ajuta camera.

Filmare pe inserat si pe timp de noapte:

Avand la dispozitie o functie foarte utila in fotografie, Compensarea de expunere, am folosit-o pentru aceste doua filmulete si pot sa spun ca si-a facut treaba foarte bine.

Ma declar multumit de aceasta micuta camera, detaliile fiind suficiente (pentru mine cel putin) inclusiv pe timp de noapte.

3. Functii suplimentare

Desi unele dintre ele sunt obositoare pentru deplasarile in oras, unde traficul e greoi indiferent de ora, ma declar incantat de functiile pe care le ofera aceasta micuta camera:

 • GPS si accelerometru: inregistreaza coordonatele geografice (viteza de deplasare, directia, altitudinea, longitudinea si latitudinea)
 • Te anunta vizual si sonor cand in apropiere sunt camere de supraveghere sau radare fixe
 • Avertizare parasire banda de circulatie
 • Avertizare aprindere faruri
 • Avertizare apropiere de masina din fata

4. Dimensiunea fisierelor

Dimensiunea unui fisier variaza in functie de conditii (zi, noapte, rezolutie) astfel:

 • Camera frontala: intre 520Mb si 690Mb pentru 5 minute de filmare (la rezolutie 2304x1296p).
 • Camera spate: intre 420Mb si 510Mb pentru 5 minute de filmare (la rezolutie 1080p).

Formatul fisierelor este comun, respectiv MP4. Denumirea fisierelor face usor de recunoscut filmarea cu camera din fata sau din spate.

Pentru camera frontala, denumirea fisierelor se face astfel:

 • FILE161103-082835F
 • FILE161103-083335F
 • FILE161103-083835F

Numerotarea se face din 5 in 5, iar F-ul de la final ne da de inteles ca filmarea  a fost realizata cu ajutorul camerei frontale.

Pentru camera din spate, denumirea fisierelor se face astfel:

 • FILE161103-082835R
 • FILE161103-083335R
 • FILE161103-083835R

Observam ca singura modificare e la ultima litera. F-ul (front) a fost inlocuit de R (rear).

Concluzii

Uitandu-ma pe filmulete, am realizat ca o astfel de camera devine utila in Bucuresti, unde zilnic exista riscul de accidente. Mai mult, am vazut si cate prostii am facut (involuntar) in trafic: fortari culoare galbena semafor, circulat pe linia de tramvai, etc.

Cat despre camera, mi-au placut:

 • multitudinea de functii utile
 • calitatea constructiei
 • unghiul larg de filmare
 • conectarea la bateria masinii si faptul ca porneste automat inregistrarea la pornirea motorului

Mi-au placut mai putin:

 • ecranul, pentru simplul motiv ca e prea mic, dat fiind ca are si camera pentru luneta. Nu te poti baza pe el la parcarea cu spatele si e destul de dificil totodata sa vezi obstacolele (stalpi, borduri mai inalte, etc.)
 • sistemul de prindere al camerei din spate