“It is more important to click with people than to click the shutter.” - Alfred Eisenstaedt

Next article
Previous article

Tabara foto de la Bran sau echilibrul intre subiect, fundal si lumina pentru o imagine reusita

 

14 – 21 august 2016  

Organizator: Eduard Gutescu

Lector: Radu Grozescu   

 

Ce este o tabara foto?

 • Este un curs foto “pe teren”, intr-un decor ofertant, lasand deoparte sala de curs conventionala.
 • Inseamna tehnica, creativitate, compozitie, trucuri simple si eficiente folosite de fotografii profesionisti si impartasite cursantilor.
 • Inseamna practica, multa practica.

Cui s-a adresat tabara foto de la Bran?

 • Celor pasionati de fotografie care detin un aparat foto DSLR sau mirrorless.
 • Cel mai mic participant de anul acesta a avut putin peste 12 ani.

Ce teme s-au abordat?

 • Peisaj, portrete, produs, astrofotografie, documentare.
 • Tehnica sta la baza fotografiei, motiv pentru care fiecare parte practica a fost precedata de una teoretica.

Detalii

Timp de 2 zile am fost in vizita in tabara de la Bran, acceptand cu placere invitatia D-lui Radu Grozescu. A fost un bun prilej de a-mi aminti anumite notiuni, lector fiind Dl. Radu Grozescu desigur, un trainer si un fotograf excelent, pe care ma bucur sa-l revad de fiecare data. Stiam ca in zilele respective tema cursului va fi controlul luminilor laterale si fotografia de portret iar din experienta de anul trecut la finalul cursurilor urma partea practica. Dl. Grozescu a pregatit materialele de curs in cel mai mic detaliu, asa cum o face la fiecare curs pe care il sustine.

Pentru al doilea an consecutiv, fotograful Eduard Gutescu a fost responsabil cu organizarea si voia buna. Edi (pentru cunoscuti) ne-a surprins placut apeland la un model profesionist, Diana Enache, cu care s-a colaborat excelent:

 • Comunicarea foarte buna. Principiul Keep It Simple and Straightforward (KISS) s-a dovedit extrem de eficient. Atenta la gesturile si privirile noastre, Diana anticipa foarte usor ceea ce nu mai putin de 8 fotografi incercau (aproape simultan) sa-i transmita.
 • Profesionalism si punctualitate. Pregatirea din timp a detaliilor shooting-ului. Feedback permanent.
 • Experienta. Diana venea in sprijinul fotografilor incepatori ramasi in pana de idei. Un simplu gest sau schimbare de atitudine generau un cadru reusit.
 • Flexibilitate

Edi ne-a dus in locatii interesante pentru sedinte foto in natura, a pregatit costume populare traditionale pentru Diana, a imprumutat de la localnici accesorii traditionale, a pus la dispozitia cursantilor aparate si obiective. Muntele parca e si mai frumos, vazut prin obiectivul lui Edi.

Dl. Radu Grozescu s-a asigurat printre altele ca nu vom avea surprize din punct de vedere tehnic. Are in permanenta un mini-studio “mobil”. In rucsacul dansului gasesti tot ceea ce iti trebuie si de regula uiti acasa (incarcatoare, cabluri si declansatoare, acumulatori de rezerva, accesorii de curatat senzorul/lentilele obiectivelor, etc). E de inteles. Anul trecut a trebuit (si a reusit) sa faca in asa fel incat toti cursantii sa poata declansa flash-urile, in conditiile in care se tragea simultan cu Canon, Nikon, Pentax si Sony. A fost permanent printre participanti oferindu-le sfaturi, sugestii, asistenta.

Am avut placerea de a-i fi asistent in cele 2 zile de shooting din tabara, invatand noi trucuri. Cateva imagini behind the scenes, frecvent folosite ca suport in cadrul cursurilor sustinute de Dl. Grozescu.

Au fost doua zile de aer curat, produse proaspete si gustoase (multumesc Dnei. Gutescu pentru bucata de slana proaspat afumata), vizite in imprejurimile Branului si fotografiat de dimineata pana seara.  Sper ca aceasta tabara sa devina o traditie, iar Edi si Dl. Grozescu sa ma surprinda placut an de an prin tabere cu continut, organizare si noutate.

Mai jos sunt cateva imagini in care subiectul, fundalul si lumina (cei 3 piloni ai fiecarui curs al Dlui Grozescu) mi-au facut viata usoara.